Αναπλάθοντας τον χρόνο στον κινηματογράφο

25 Σεπτεμβρίου, 2018

Η πρώτη συνάντηση/γνωριμία/εγγραφή θα γίνει την Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 στις 12:00 στο φουαγιέ του studio Μελενίκου. Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Το θεματικό σεμινάριο κινηματογράφου ολοκληρώνεται σε έναν κύκλο 16 εβδομαδιαίων σεμιναρίων/εργαστηρίων, από Οκτώβριο 2018 έως Φεβρουάριο του 2019

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο από τις 11.00 έως 15.00, στο pocket theater του studio Μελενίκου. Έναρξη Οκτώβριος 2018.

 

Στο σεμινάριο θα μελετήσουμε την σύνθετη αρχιτεκτονική του κινηματογραφικού χρόνου και τα εργαλεία της κατασκευής του. Θα μάθουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην συμβατική αφήγηση για τη δημιουργία μιας ψευδαίσθησης συνέχειας του χρόνου και του χώρου. Θα διερευνήσουμε επίσης τις ανατροπές αυτών των συμβάσεων στο έργο πρωτοπόρων δημιουργών, τη συναρπαστική πολυμορφία της χρονικής κατασκευής που έχει γεννήσει η διαρκής αναζήτηση νέων δυνατοτήτων της κινηματογραφικής γλώσσας. Η μελέτη αυτή θα γίνει μέσα από παρα-τήρηση και διάλογο, με τη βοήθεια παραδειγμάτων από ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών ρευμάτων και ιδιωμάτων ύφους στην ιστορία του σινεμά.

 

Ο Βαγγέλης Καλαμπάκας είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και διευθυντής φωτογραφίας. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πολυετή διδασκαλία σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη συγγραφή διδακτικού υλικού ως επιστημονικός συνεργάτης για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη διδασκαλία της οπτικοακουστικής γλώσσας στο πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Έχει επίσης συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία με θέμα την κινηματογραφική κατασκευή για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και για το ψηφιακό αποθετήριο «Κάλλιπος» του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Με το Studio Μελενίκου συνεργάζεται από τον Οκτώβριο του 2017.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Share via
Copy link
Powered by Social Snap