Κινηματογραφώντας την πραγματικότητα.

1 Οκτωβρίου, 2017

1ος κύκλος, 12 εβδομαδιαίων σεμιναρίων/εργαστηρίων, από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο του 2017

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο από τις 11.00 έως 15.00, Έναρξη Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Τι κάνει ένας κινηματογραφιστής όταν μπροστά από το φακό του βρίσκει όχι ηθοποιούς, σκηνικά και σεναριογραφημένη δράση αλλά μια φέτα πραγματικής ζωής, με όλες τις λεπτές εκφάνσεις, τα απρόοπτα, τις αμηχανίες, τις εκπλήξεις της; Πώς προσεγγίζει το θέμα του, τι καταγράφει και πώς το μετουσιώνει σε ολοκληρωμένη κινηματογραφική φόρμα;

Το ντοκιμαντέρ, ή «κινηματογράφος τεκμηρίωσης», είναι μια ιδιαίτερα γόνιμη μορφή της κινηματογραφικής τέχνης που εξελίχθηκε παράλληλα με τη μυθοπλασία και έχει αναπτύξει τους δικούς της δημιουργικούς προβληματισμούς, τρόπους γραφής, σχολές και ιδιώματα ύφους στην ιστορία του σινεμά. Τον συναρπαστικό και πολύμορφο κόσμο της κινηματογραφικής αποτύπωσης της πραγματικότητας εξερευνούμε σ’ αυτό τον κύκλο σεμιναρίων.

Ξεκινώντας από τη θέση ότι το ντοκιμαντέρ δεν είναι μια απλή καταγραφή αλλά μια ερμηνεία της πραγματικότητας, μελετάμε τα πρακτικά, αισθητικά και ηθικά ζητήματα που ενέχει αυτή η διαφορετική κινηματογραφική γλώσσα καθώς και τους ποικίλους παράγοντες που επηρέασαν και επηρεάζουν τη διαμόρφωσή της.

Πλοηγούμαστε στην ιστορική της εξέλιξη, μελετώντας χαρακτηριστικά έργα διακεκριμένων δημιουργών από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εποχών, σχολών και προσεγγίσεων που αναδεικνύει τις εκφραστικές δυνατότητες του μέσου. Η μελέτη αυτή γίνεται μέσα από παρατήρηση και διάλογο, με στόχο την όξυνση της κριτικής και δημιουργικής ματιάς των μαθητών, αλλά και την ενθάρρυνση και καλλιέργεια της προσωπικής τους έκφρασης.

Παράλληλα, στο εργαστηριακό σκέλος του μαθήματος, σχεδιάζουμε και φτιάχνουμε τα δικά μας ντοκιμαντέρ, παρακολουθώντας και συζητώντας όλα τα στάδια της κατασκευής τους, από την αρχική σύλληψη ως το ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό έργο.

Σε ποιους απευθύνεται

Ολοκληρώνοντας αυτό τον κύκλο σεμιναρίων, οι μαθητές θα έχουν μια πλήρη εποπτεία της εξέλιξης και πολυμορφίας της τέχνης του ντοκιμαντέρ και θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να αιτιολογούν τις βασικές δομικές αρχές και αισθητικές επιλογές ενός έργου. Επίσης, μέσα από την δημιουργία ολοκληρωμένων ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, θα εξοικειωθούν με τα πρακτικά και καλλιτεχνικά ζητήματα που περιλαμβάνονται σε όλα τα στάδια της κατασκευής μιας ταινίας τεκμηρίωσης, από την αρχική ιδέα ως το τελικό μοντάζ.

Προϋποθέτει, το ενδιαφέρον των μαθητών να εξερευνήσουν αυτή την ιδιαίτερη μορφή τέχνης, αποκτώντας έτσι βασικά γνωστικά και δημιουργικά εργαλεία για να τα αξιοποιήσουν στον επαγγελματικό ή/και καλλιτεχνικό τους τομέα, ή απλώς για να γίνουν καλύτεροι θεατές.

Βαγγέλης Καλαμπάκας

Ο Βαγγέλης Καλαμπάκας είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και διευθυντής φωτογραφίας. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πολυετή διδασκαλία σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη συγγραφή διδακτικού υλικού ως επιστημονικός συνεργάτης για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη διδασκαλία της οπτικοακουστικής γλώσσας στο πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Έχει επίσης συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία με θέμα την κινηματογραφική κατασκευή για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και για το ψηφιακό αποθετήριο «Κάλλιπος» του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

 

Συνδρομή:

 150Є ο τρίμηνος κύκλος

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το ντοκιμαντέρ ή τον κινηματογράφο γενικότερα.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap