από το χαρτί στην οθόνη

από το χαρτί στην οθόνη

Εισαγωγή στα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης

Το θεματικό σεμινάριο κινηματογράφου ολοκληρώνεται σε έναν κύκλο 24 εβδομαδιαίων σεμιναρίων/εργαστηρίων.

Επιτυχίες και διακρίσεις σπουδαστικών ταινιών που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο προηγούμενων κινηματογραφικών εργαστηρίων:

Στη σχετικά σύντομη ιστορία του, ο κινηματογράφος υπήρξε πάντοτε, και παραμένει, το βασικό εργαστήρι έρευνας και καινοτομίας στην οπτικοακουστική δημιουργία. Σε μια εποχή που η ραγδαία ανάπτυξη και εξάπλωση της ψηφιακής τεχνολογίας αλλάζει τον τρόπο που κατασκευάζουμε αλλά και που βλέπουμε ένα οπτικοακουστικό έργο, η μελέτη της έβδομης τέχνης προσφέρει ένα πολύτιμο κλειδί για την κατανόηση αυτής της νέας παγκόσμιας γλώσσας και τη βάση για τη δημιουργική εξερεύνηση των εκφραστικών εργαλείων της.

Στον κύκλο αυτό θα συνδυάσουμε τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή. Μελετώντας παραδείγματα επιλεγμένα από την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος σχολών, προσεγγίσεων και ιδιωμάτων ύφους, θα ανιχνεύσουμε τα ιδιαίτερα δομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά τους σε σχέση με τις προθέσεις του δημιουργού και το στίγμα της εποχής του. Αυτό το “εργαστήρι ανατομίας” θα συνοδεύεται από μικρές δημιουργικές ασκήσεις, για την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που μελετάμε.

Στο εργαστηριακό σκέλος του μαθήματος, θα επικεντρωθούμε στα τεχνικά, πρακτικά και αισθητικά ζητήματα που υπεισέρχονται σε όλα τα στάδια της κατασκευής μιας ταινίας μυθοπλασίας, από την αποτύπωση της αρχικής ιδέας στο χαρτί ως την προβολή του ολοκληρωμένου έργου στην οθόνη. Μέσα από αυτή τη μεθοδική, βήμα προς βήμα πλοήγηση, οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τα βασικά δημιουργικά εργαλεία της κινηματογραφικής τέχνης, καλλιεργώντας παράλληλα τον ιδιαίτερο, προσωπικό τους τρόπο γραφής. Οι βασικές θεματικές ενότητες στις οποίες θα εστιάσουμε είναι:

  1. Τεχνικές αφήγησης και συγγραφή σεναρίου
  2. Η δυναμική του κινηματογραφικού κάδρου
  3. Φωτογραφικές τεχνικές Ι (γωνία λήψης, βάθος πεδίου, προοπτική)
  4. Φωτογραφικές τεχνικές ΙΙ (χρώμα, φωτισμός)
  5. Χτίζοντας τον κινηματογραφικό χρόνο (σκηνή, πλάνο, ντεκουπάζ)
  6. Ήχος και ηχητικός σχεδιασμός
  7. Δουλεύοντας με τους ηθοποιούς
  8. Η πρακτική του γυρίσματος
  9. Μοντάζ και τελική επεξεργασία
  10. Συναντώντας το κοινό (φεστιβάλ, διανομή, προώθηση)

Τα μαθήματα γίνονται στο pocket theater που είναι χώρος ειδικά διαμορφωμένος για μαθήματα, προβολές και παραστάσεις.

Στο τέλος του κύκλου, κάθε μαθητής θα έχει ολοκληρώσει μια ταινία μικρού μήκους, που θα προβληθεί στο «7ήμερο φεστιβάλ σπουδαστών του calderone» τον Ιούνιο του 2020.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Η παρακολούθηση των μαθημάτων δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τον κινηματογράφο. Προϋποθέτει βέβαια το ενδιαφέρον των μαθητών να εξερευνήσουν αυτή τη μορφή τέχνης, και την όρεξή τους να πειραματιστούν με τα εργαλεία και τις μεθόδους της για να εκφράσουν τη δική τους ιδιαίτερη ματιά.

 

Συνδρομή:

450Є για όποιον/α επιθυμεί να εξοφλήσει όλο τον κύκλο από την αρχή της σπουδαστικής χρονιάς (έκπτωση ~17%), δίνεται και η δυνατότητα πληρωμής ανά μήνα, 60Є, στους σπουδαστές.

τρόπος πληρωμής: η συνδρομή δίνεται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα

 

Πρακτικές πληροφορίες

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

 

Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Βαγγέλης Καλαμπάκας

Ο Βαγγέλης Καλαμπάκας είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και διευθυντής φωτογραφίας. Είναι επίσης καθηγητής-σύμβουλος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Δημιουργική Γραφή” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πολυετή διδασκαλία σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη συγγραφή διδακτικού υλικού ως επιστημονικός συνεργάτης για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη διδασκαλία της οπτικοακουστικής γλώσσας στο πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Έχει επίσης συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία με θέμα την κινηματογραφική κατασκευή για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και για το ψηφιακό αποθετήριο «Κάλλιπος» του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Με το Calderone (πρώην Studio Μελενίκου) συνεργάζεται από τον Οκτώβριο του 2017.

Share via