Τεχνικές Κινηματογράφησης

Αναπλάθοντας τον χρόνο στον κινηματογράφο

Το θεματικό σεμινάριο κινηματογράφου ολοκληρώνεται σε έναν κύκλο 16 εβδομαδιαίων σεμιναρίων/εργαστηρίων, από Οκτώβριο 2018 έως Φεβρουάριο του 2019

1η Συνάντηση Γνωριμίας/Εγγραφής, Σάββατο 29/09/2018 στις 12.00

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο από τις 11.00 έως 15.00, Έναρξη Οκτώβριος 2018

 

«Όπως ο γλύπτης παίρνει ένα κομμάτι μάρμαρο και, καθώς γνωρίζει μέσα του τα χαρακτηριστικά στοιχεία του τελειωμένου έργου, αφαιρεί ό,τι είναι περιττό, έτσι κι ο κινηματογραφιστής, από ένα “κομμάτι χρόνο” που το συγκροτεί μια πελώρια και συμπαγής δέσμη ζωντανών γεγονότων, κόβει και πετάει ό,τι δεν του χρειάζεται, αφήνοντας μόνο όσα θα γίνουν στοιχεία της ολοκληρωμένης εικόνας.»[1]

 

Μπορεί η γραμμική εξέλιξη μιας ιστορίας να είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος κινηματογραφικής αφήγησης, δεν είναι όμως πάντα ο πιο αποτελεσματικός. Στην πραγματικότητα, ο χρόνος είναι ένα από τα πιο εύπλαστα υλικά στη διάθεση του σκηνοθέτη. Εκτός από την αναδρομή (flash-back), που έχει καθιερωθεί ως σύμβαση, έχουν αναπτυχθεί εξαιρετικά σύνθετες μορφές ανάπλασης του χρονικού άξονα με προδρομές, επαναλήψεις, πολλαπλές εκδοχές του ίδιου χρονικού διαστήματος ή/και ταυτόχρονη συνύπαρξη διαφορετικών χρονικών αξόνων.

 

Στο σεμινάριο θα μελετήσουμε την σύνθετη αρχιτεκτονική του κινηματογραφικού χρόνου και τα εργαλεία της κατασκευής του. Θα μάθουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην συμβατική αφήγηση για τη δημιουργία μιας ψευδαίσθησης συνέχειας του χρόνου και του χώρου. Θα διερευνήσουμε επίσης τις ανατροπές αυτών των συμβάσεων στο έργο πρωτοπόρων δημιουργών, τη συναρπαστική πολυμορφία της χρονικής κατασκευής που έχει γεννήσει η διαρκής αναζήτηση νέων δυνατοτήτων της κινηματογραφικής γλώσσας. Η μελέτη αυτή θα γίνει μέσα από παρα-τήρηση και διάλογο, με τη βοήθεια παραδειγμάτων από ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών ρευμάτων και ιδιωμάτων ύφους στην ιστορία του σινεμά.

 

Παράλληλα, στο εργαστηριακό σκέλος του μαθήματος, οι μαθητές θα δημιουργήσουν, με την επίβλεψη και καθοδήγηση του διδάσκοντα, ολοκληρωμένες κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους, εφαρμόζοντας τη θεωρία στην πράξη. Θα έχουν έτσι την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη χρονική κατασκευή, αναπτύσσοντας το δικό τους προσωπικό ύφος, ενώ ταυτόχρονα θα εξοι-κειωθούν με τα πρακτικά και αισθητικά ζητήματα που περιλαμβάνονται σε όλα τα στάδια της οπτικοακουστικής κατασκευής, από την αρχική ιδέα ως το τελικό μοντάζ.

[1] Tarkovsky, Andrei (1987). Σμιλεύοντας το χρόνο. Αθήνα: Νεφέλη

 

Σε ποιους απευθύνεται

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τον κινηματογράφο. Προϋποθέτει βέβαια το ενδιαφέρον των μαθητών να εξερευνήσουν αυτή τη μορφή τέχνης, και την όρεξή τους να πειραματιστούν με τα εργαλεία και τις μεθόδους της για να εκφράσουν τη δική τους ιδιαίτερη ματιά.

 

Συνδρομή:

 240Є ο κύκλος 16 εβδομαδιαίων σεμιναρίων, υπάρχει η δυνατότητα στους σπουδαστές της πληρωμής ανα μήνα 60Є

Η πρώτη συνάντηση/γνωριμία/εγγραφή θα γίνει την Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 στις 12:00 στο φουαγιέ του studio Μελενίκου. Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Βαγγέλης Καλαμπάκας

Ο Βαγγέλης Καλαμπάκας είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και διευθυντής φωτογραφίας. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πολυετή διδασκαλία σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη συγγραφή διδακτικού υλικού ως επιστημονικός συνεργάτης για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη διδασκαλία της οπτικοακουστικής γλώσσας στο πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Έχει επίσης συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία με θέμα την κινηματογραφική κατασκευή για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και για το ψηφιακό αποθετήριο «Κάλλιπος» του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Με το Studio Μελενίκου συνεργάζεται από τον Οκτώβριο του 2017.

 

Copy link
Powered by Social Snap