Το σινεμά ονειρεύεται

5 Ιανουαρίου, 2018

2ος κύκλος, 12 εβδομαδιαίων σεμιναρίων/εργαστηρίων, από 24 Φεβρουαρίου έως 26 Μαϊου του 2018

1η Συνάντηση Γνωριμίας/Εγγραφής, Σάββατο 03/02/2018 στις 12.00

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο από τις 11.00 έως 15.00, Έναρξη Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Εξερευνώντας τους μηχανισμούς του ονείρου με τα δημιουργικά εργαλεία του κινηματογράφου.

Η συνηθισμένη μας κινηματογραφική αφήγηση χαρακτηρίζεται από μια λογικοφανή συνέχεια του χρόνου και του χώρου, ή καλύτερα μια ψευδαίσθηση συνέχειας, η οποία είναι μεθοδικά κατασκευασμένη με βάση εξαιρετικά σύνθετους κανόνες και κώδικες που κατά κανόνα αποδεχόμαστε χωρίς να τους συνειδητοποιούμε. Η σύμβαση αυτή έχει καθιερωθεί στη συντριπτική πλειονότητα των οπτικοακουστικών προϊόντων που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας και θεωρείται πια δεδομένη από το μέσο θεατή ως ο μόνος τρόπος να «λέμε μια ιστορία» στο σινεμά.

Στον προνομιούχο κόσμο των ονείρων μας, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο χρόνος αναπλάθεται συνεχώς χάνοντας τη γραμμική συνοχή του, η δράση αποδεσμεύεται από τις αιτιώδεις συνάφειές της όπως τις ξέρουμε, χώροι, πρόσωπα και αντικείμενα συνδέονται ακολου-θώντας όχι τη χωροταξική τους σχέση αλλά τους ελεύθερους συνειρμούς του ασυνείδητου, εικόνες και ήχοι δραπετεύουν από τα δεσμά του νατου-ραλισμού και αποκτούν πρωτόγνωρες διαστάσεις σε ένα φαντασιακό σύμπαν που ξαφνιάζει με τη δύναμη και την παράξενη γοητεία που ασκεί.

Είναι, άραγε, δυνατό να αποδώσουμε την πολύ ιδιαίτερη αυτή γλώσσα του ονείρου με τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου; Να ανατρέψουμε τους κανόνες της λογικής και της κατασκευασμένης συνέχειας, χρησιμοποιώντας το σινεμά όχι για να αφηγηθούμε μια «ιστορία» με «αρχή, μέση, τέλος» αλλά για να αντλήσουμε από την άγνωστη σφαίρα των βαθύτερων βιωματικών καταγραφών μας, συνθέτοντας ένα προσωπικό, ποιητικό οπτικοακουστικό κείμενο που διέπεται από τα δομικά χαρακτηριστικά του ονείρου; Στην ιστορία του κινηματογράφου, σημαντικά κινήματα και δημιουργοί όπως η Maya Deren, ο Luis Buñuel, ο Aleksandr Sokurov, ο Alain Resnais, ο Andrei Tarkovsky, ο David Lynch και άλλοι έχουν απαντήσει θετικά σ’ αυτή την πρόκληση, με έργα που συγκαταλέγονται στην αιχμή της κινηματογραφικής πρωτοπορίας και έχουν ανοίξει νέους εκφραστικούς δρόμους στην εξέλιξη της 7ης Τέχνης.

Στο σεμινάριο θα μελετήσουμε μια ευρεία επιλογή από τέτοια σημαντικά παραδείγματα, αναλύοντας και κατανοώντας τις επιλογές των δημιουργών τους σε σχέση και με το γενικότερο πολιτισμικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους. Θα δούμε γιατί και πώς οι κανόνες της συμβατικής αφήγησης ανατρέπονται και με ποιο τρόπο χτίζεται το προσωπικό ύφος κάθε δημιουρ-γού, μέσα από τολμηρό πειραματισμό με τη φόρμα αλλά και διαρκή αναζήτηση της ουσίας της καλλιτεχνικής πράξης.

Παράλληλα, στο εργαστηριακό σκέλος του μαθήματος, θα φτιάξουμε τα δικά μας «κινηματογραφικά όνειρα», δοκιμάζοντας νέους τρόπους σύνθεσης των εικόνων και των ήχων σε ολοκληρωμένες ταινίες μικρού μήκους, που ανακλούν την ιδιαίτερη προσωπική ματιά του καθενός.

Συνδρομή:

 180Є ο τρίμηνος κύκλος, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής ανα μήνα 60Є

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν προϋποθέτει εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις σχετικά με τον κινηματογράφο. Προϋποθέτει, όμως, το ενδιαφέρον σας να εντρυφήσετε στη γλώσσα και την τέχνη των εικόνων και των ήχων και, πρωτίστως, την ικανότητά σας να ονειρεύεστε.

Ο Βαγγέλης Καλαμπάκας είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και διευθυντής φωτογραφίας. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, πολλά από τα οποία έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Το εκπαιδευτικό του έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πολυετή διδασκαλία σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη συγγραφή διδακτικού υλικού ως επιστημονικός συνεργάτης για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τη διδασκαλία της οπτικοακουστικής γλώσσας στο πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Έχει επίσης συγγράψει εκπαιδευτικά βιβλία με θέμα την κινηματογραφική κατασκευή για το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και για το ψηφιακό αποθετήριο «Κάλλιπος» του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap