Μαθήματα Φωτογραφίας & 7 λόγοι για να ξεκινήσετε

21 Οκτωβρίου, 2021

Τα μαθήματα φωτογραφίας του calderone που κατατάσσονται στην κατηγορία μη τυπικής εκπαίδευσης, σχεδιάζονται σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων. Εάν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη της φωτογραφίας θα πρέπει να ξεκινήσει από τις βασικές αρχές, για να αποκτήσει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις αλλά και να καλλιεργήσει τα αισθητικά του κριτήρια.

Τι είναι η Φωτογραφία;

Η φωτογραφία από την γένεση της ήταν μια καθαρά πειραματική τέχνη, απαιτούσε και απαιτεί γνώσεις γύρω από τα μαθηματικά, την γεωμετρία την φυσική αλλά και την χημεία, όπως επίσης από την πλευρά του κάδρου και της ανάγνωσης γνώσεις γύρω από τις καλές τέχνες, την ιστορία, την φιλοσοφία, την κουλτούρα αλλά και σε ένα επίπεδο την ψυχολογία.

Από τους πρώτους πειραματιστές/επιστήμονες, που με την χρήση υλικών και εργαλείων όπως το κολλόδιο, η αλμπουμίνα, η κυανοτυπία αλλά και άλλες πολλές τεχνικές, μέχρι σήμερα με τις σύγχρονες ποια ψηφιακές μηχανές με τις τεράστιες αναλύσεις, ο πειραματισμός δεν σταμάτησε, η έννοια του λάθους στην φωτογραφία είναι το έναυσμα για την πορεία του κάθε νέου εν δυνάμει φωτογράφου και μέσα από αυτό αναπτύσσει τις γνώσεις και ικανότητες του.

Μαθήματα φωτογραφίας αρχαρίων / Beginners Course

 Ο σπουδαστής θα μάθει καταρχάς να χειρίζεται την μηχανή του, τις ρυθμίσεις κλπ., με έμφαση:

Μέσα από την θεωρητική ανάλυση των προηγουμένων, αλλά και από την πρακτική τους εφαρμογή στο πρώτο έτος θα κατανοήσουμε πλήρως την λειτουργία της μηχανής μας και τον συνδυασμό των εργαλείων που μας παρέχει, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μέσα από την μηχανή μας, χωρίς την βοήθεια προγραμμάτων επεξεργασίας.

Μαθήματα Φωτογραφίας Προχωρημένων / lighting courseτο φως και η σημασία του στην τέχνη της φωτογραφίας

Χωρίς το φως δεν έχουμε καταγραφή, κανένα εργαλείο δεν μπορεί να καταγράψει μη έχοντας φως, ακόμα και από τι μεθόδους εκφώτησης όπως πχ η κυανοτυπία, που για να αποτυπώσεις, χρειάζεσαι το φως του ήλιου.

Σε αυτό το στάδιο ο σπουδαστής καλείται να μάθει το φως να το παρατηρήσει, να το αναλύσει, να το κατανοήσει, μέσα από τα θεωρητικά μαθήματα φωτογραφίας αλλά και πολύ πρακτική εξάσκηση.

Να μελετήσει και να αναλύσει μέσα από την ζωγραφική μεγάλους δημιουργούς οι οποίοι ακόμα και σήμερα αποτελούν εργαλεία για τους σύγχρονους δημιουργούς, για το φωτιστικό τους αποτέλεσμα, με εφαρμογή σε όλες τις τέχνες, φωτογραφία, κινηματογράφο, θέατρο, ζωγραφική κλπ.

Στα μαθήματα φωτογραφίας προχωρημένων, αναλύουμε σε βάθος τις τεχνικές που ανέπτυξαν δυο μεγάλοι ζωγράφοι:

  • Rembrandt Harmenszoon van Rijn
  • Michelangelo Merisi (Michele Angelo Merigi or Amerighida Caravaggio 

 Ώστε να τις εφαρμόσουμε στην σημερινή εποχή, σε φωτιστικές τεχνικές όπως το Low KeyHigh KeyFill inLight Painting

Μέσα από τα μαθήματα φωτογραφίας μαθαίνουμε τις τεχνικές αυτές, τις εφαρμόζουμε μέχρι να τις κατανοήσουμε πλήρως, μαθαίνουμε να χειριζόμαστε τις τεχνικές πηγές φωτισμού (φώτα σταθερής ροής, studio flash) και δημιουργούμε φωτιστικά πλάνα.

Ένας φωτογράφος γνωρίζοντας πως να φωτίσει, μπορεί να εργαστεί ως διευθυντής φωτογραφίας στο κινηματογράφο, σαν σχεδιαστής φωτισμών στο θέατρο/χορό,  σε συναυλίες, σαν φωτογράφος πλατό σε γυρίσματα κλπ.

7 λόγοι για να μάθετε φωτογραφία

  • Για να ανακαλύψετε την δημιουργικότητά σας

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως δεν είναι δημιουργικοί μόνο και μόνο επειδή η ρουτίνα της καθημερινότητας τους στερεί τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Μαθαίνοντας όμως τη χρήση του φωτός, τις ιδιότητες του φακού, την σύνθεση του κάδρου στην φωτογραφία μπορεί κάποιος να ανάψει και να ξαναβρεί αυτή την δημιουργική σπίθα μέσα του.

  • Η φωτογραφία χωράει στη ζωή σας όσο πολυάσχολοι κι αν είστε

Δεν χρειάζεται να στερήσετε χρόνο από την οικογένεια, τη δουλειά σας ή τη διασκέδαση σας για να εξασκηθείτε. Αντίθετα μπορείτε να έχετε μαζί σας τη φωτογραφική μηχανή κι αν όχι το κινητό ή το tablet σε κάθε σας δραστηριότητα.

  • Είναι ένας καλός λόγος για να βγείτε ή για να ταξιδέψετε

Η ενασχόληση με τη φωτογραφία σας δίνει το κίνητρο να βγείτε από το σπίτι. Να φωτογραφίσετε σημεία της πόλης που ζείτε, μέρη της χώρας ή γιατί όχι; Άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς. Είτε κάνετε μια μικρή διαδρομή με τα πόδια, είτε ταξιδεύετε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, έχοντας μαζί σας τη φωτογραφική μηχανή το ταξίδι αποκτάει νέα διάσταση.

  • Μπορείτε να γίνετε μέλος μια κοινότητας

Στο Calderone γίνεστε μέλος μιας ενεργής καλλιτεχνικής κοινότητας με δεκάδες δραστηριότητες. Έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους που έχετε κοινά ενδιαφέροντα μπορείτε να ανταλλάξετε γνώσεις και εξοπλισμό, να συμμετέχετε σε καλλιτεχνικά πρότζεκτ και εκθέσεις και πάνω από όλα να αποκτήσετε μια σημαντική δεξιότητα.

  • Μπορείτε να αποκτήσετε ένα προσωπικό στυλ

Μέσα από τα μαθήματα και την πρακτική εξάσκηση στο Calderone μαθαίνετε να αναπτύσσετε και τελικά να καθορίζετε εσείς το προσωπικό σας ύφος, χωρίς να είστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε νόρμες ή να αντιγράφετε το στυλ κάποιου άλλου. Σας δίνουμε τη δυνατότητα να εξασκηθείτε σε πλήρως εξοπλισμένο επαγγελματικό στούντιο, στη φωτογραφία δρόμου, στο γυμνό, στο πορτρέτο, στην διαφημιστική φωτογραφία, σε πραγματικά event και παραστάσεις θεάτρου και χορού.

  • Είναι ζήτημα φωτός

Μαθαίνοντας κάποιος φωτογραφία, στην ουσία μαθαίνει να παρατηρεί το φως. Ο σπουδαίος Wim Wenders λέει: «φωτογραφίζω στα ελληνικά σημαίνει ζωγραφίζω με το φως». Όλες οι ρυθμίσεις που χρειάζεται να κάνετε στην μηχανή κάθε στιγμή, έχουν να κάνουν με το φως. Μαθαίνοντας πως λειτουργεί η μηχανή και παρατηρώντας το φως, μπορεί κανείς να φτάσει να δημιουργεί μαγικές εικόνες θέτοντας στην υπηρεσία του το φως, το σκοτάδι και τις σκιές.

  • Η φωτογραφία αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο

Κάθε φωτογραφία δείχνει τον τρόπο που ο φωτογράφος αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Τι κράτησε μέσα στο κάδρο του και τι άφησε απ’ έξω. Αν έβαλε χρώμα ή το αφαίρεσε. Αν επέλεξε να προβάλει ή να κρύψει το background και πολλά άλλα.

 

, , , , , , , , , , , , , , ,

Share via
Copy link
Powered by Social Snap