Μαθήματα υποκριτικής & 7 λόγοι για να ξεκινήσετε

12 Νοεμβρίου, 2021

Τα μαθήματα υποκριτικής του Calderone κατατάσσονται στην κατηγορία μη τυπικής εκπαίδευσης, σχεδιάζονται σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων. Η υποκριτική τέχνη είναι η τέχνη της ενσωμάτωσης καταστάσεων και συναισθημάτων που προκαλούνται από αυτές. Η εκπαίδευση των ηθοποιών αφορά γνώσεις και δεξιότητες όπως η ενεργητική ακρόαση, η αυτογνωσία, η εν συναίσθηση, η απρόσκοπτη επικοινωνία, η καλή σχέση με το σώμα κ.α. που δεν είναι χρήσιμες μόνο στους παραστατικούς καλλιτέχνες αλλά σε κάθε άνθρωπο.

Το θέατρο είναι μια τέχνη χιλιάδων χρόνων αλλά κανένας δεν ξέρει πότε ακριβώς και από ποιον ξεκίνησε. Ο πρώτος ηθοποιός στον δυτικό κόσμο ήταν ο Θέσπις, αλλά ο πρώτος άνθρωπος που έκανε θέατρο ποιος είναι; Μάλλον εκείνος που για πρώτη φορά περιέγραψε με παραστατικότητα ένα γεγονός σε κάποιους άλλους πιθανόν για να περιγράψει μια σημαντική στιγμή ή για να εξηγήσει τι συνέβη και πως. Η χρονική αυτή στιγμή μπορούμε να υποθέσουμε ότι το πιο πιθανό είναι να έλαβε χώρα πολύ πριν ο άνθρωπος αναπτύξει την λεκτική επικοινωνία. Οπότε μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εκφραστεί δυναμικά συνδέοντας την πραγματικότητα με το φαντασιακό και το συμβολικό. Η εκπαίδευση των ηθοποιών αφορά την εξάσκηση των εκφραστικών μέσων και το άνοιγμα των αντιληπτικών εργαλείων ώστε να μπορούν να πετυχαίνουν αυτή την εκφραστική δυναμική που αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη. Κάθε άνθρωπος έχει να κερδίσει πάρα πολλά παρακολουθώντας  μαθήματα σε ένα θεατρικό εργαστήρι.

 

1. Επικοινωνιακές δεξιότητες
Η ικανότητα επικοινωνίας εξαρτάται από την ανάπτυξη της δεξιότητας ενεργητικής και ουσιαστικής ακρόασης. Η ουσιαστική ακρόαση δεν είναι καθόλου το να ψάχνουμε σήματα για να μιλήσουμε, είναι το βύθισμα του ακροατή στο πρόσωπο που μιλάει, είναι η προσπάθεια της βαθιάς κατανόησης του άλλου και αυτών που λέει. Μαθαίνοντας να ακούμε ενεργητικά, αναπτύσσουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες με τρόπους που ανοίγουν στη ζωή μας δρόμους που πιο πριν ήταν άγνωστοι.

2. Άνεση σε άβολες καταστάσεις
Στην πραγματική ζωή οι άβολες καταστάσεις είναι μέρος της καθημερινότητας που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Αποφεύγοντας τις όμως χάνουμε ευκαιρίες, απομονωνόμαστε, γινόμαστε πιο κλειστοί και σε συνέπεια πιο μοναχικοί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποιος βρεθεί πάνω στη σκηνή θα νιώσει αρχικά άβολα. Το ενδιαφέρον είναι ότι όσο πιο συχνά εκτίθεται σε αυτή την αμήχανη συνθήκη τόσο μεγαλύτερη άνεση αποκτά. Παύουμε στην ουσία να νιώθουμε άβολα εξαιτίας της άνεσης που αποκτάμε από την συνήθεια.

3. Αυτοπεποίθηση
Ανακαλύπτοντας ότι είμαστε ικανοί για πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε, αναπόφευκτα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή μας. Γινόμαστε πιο τολμηροί και πιο σίγουροι για τον εαυτό μας. Κατανοούμε ότι οι δυνατότητές μας είναι περισσότερες από αυτές που αρχικά πιστεύαμε και μπορούμε να διεκδικούμε αυτά που επιθυμούμε.

4. Ικανότητα συγκέντρωσης
Το ότι ο σύγχρονος άνθρωπος πάσχει από σύνδρομα διάσπασης της προσοχής είναι μια κοινή παραδοχή. Με τα μαθήματα υποκριτικής εξασκούμαστε σε διάφορους τρόπους συγκέντρωσης με σκοπό να βρούμε τον πιο αποτελεσματικό. Η ανάγκη συγκέντρωσης στη σκηνή είναι καθοριστική, για αυτό και στο θέατρο υπάρχουν σειρές ασκήσεων επάνω σε αυτό το ζήτημα. Μαθαίνοντας να συγκεντρωνόμαστε στη σκηνή αποφεύγουμε την διάσπαση της προσοχής και αυτό το μεταφέρουμε και στη ζωή μας. Γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητας με μεγαλύτερη ευκολία.

5. Απομνημόνευση
Μαθαίνουμε τρόπους και τεχνικές που μας βοηθάνε να απομνημονεύσουμε μακροσκελείς μονολόγους και ατελείωτους διαλόγους. Στην πραγματικότητα μαθαίνουμε πως να καταγράφουμε στη μνήμη μας αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και να απορρίπτουμε τα περιττά και τις άχρηστες πληροφορίες. Μια ικανότητα που είναι πολύ χρήσιμη και στη ζωή μας, ειδικά σε μια εποχή στην οποία βιώνουμε έναν ανελέητο καταιγισμό πληροφορίας.

6. Αυτοεκτίμηση
Από την παιδική ηλικία μαθαίνουμε να κρύβουμε και να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας. Κι όμως κάθε συναίσθημα είναι αληθινό, δεν υπάρχουν λάθος συναισθήματα. Η υποκριτική τέχνη είναι η εξερεύνηση πιθανών συνδυασμών των ανθρώπινων συναισθημάτων. Το να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε, να εκφράζουμε και ελέγχουμε τα συναισθήματα μας είναι ο τρόπος για να λύσουμε μπλοκαρίσματα που υπάρχουν από την παιδική ηλικία. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μας βοηθάει να αποκτήσουμε ψυχική και πνευματική υγεία.

7. Ψυχραιμία και διαχείριση άγχους
Ας φανταστούμε για μια στιγμή: Όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω σου. Είσαι κυριολεκτικά κάτω από τους προβολείς και όλα αυτά τα άτομα περιμένουν να ακούσουν τι έχεις να πεις, περιμένουν να δουν τι θα κάνεις. Κι αν σε πιάσει βήχας; Κι αν ξεχάσεις τα λόγια; Κι αν πάθεις κρίση πανικού, παγώσεις, τα χάσεις; Ε, λοιπόν δεν θα συμβεί. Γιατί πολύ απλά έχεις εκπαιδευτεί για να μην σου συμβεί και έχεις εκπαιδευτεί για να διαχειριστείς κατάλληλα κάθε απρόοπτο. Ας φανταστούμε πως θα ήταν η ζωή μας αν νιώθαμε σιγουριά στο να είμαστε το επίκεντρο της προσοχής, πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα και κάτω από πολύ μεγάλη πίεση. Πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει η ζωή μας κάνοντας μαθήματα υποκριτικής, στο σωστό μέρος με τους σωστούς εκπαιδευτές.

Copy link
Powered by Social Snap